myDiploma.net
Universiti AwamUniversiti SwastaKolej UniversitiKolej Matrikulasi
KolejPoliteknikTVETTingkatan Enam
Kolej Universiti

Ada dua jenis institusi pendidikan tinggi di Malaysia iaitu iaitu institusi pendidikan tinggi awam (dulu disebut IPTA) yang kini dinamakan Universiti Awam dan IPTS iaitu institusi pendidikan tinggi swasta. IPTS terdiri dari universiti swasta, kolej universiti swasta, dan kolej swasta. Universiti Awam dibiayai oleh kerajaan manakala IPTS dibiayai secara persendirian. Oleh kerana itulah yuran pengajian di IPTS adalah lebih tinggi. Namun IPTS tetap memainkan peranan sebagai tapak untuk pelajar lepasan SPM menyambung pengajian mereka selepas SPM dan sebelum menuju ke Universiti Awam. Kolej Universiti belum mencapai tahap universiti lagi. Namun mereka boleh mempunyai program ijazah mereka sendiri.

Kolej Universiti di Malaysia

Kolej Universiti Saito diasaskan oleh Tetsuo Saito dalam tahun 1988. Merupakan institusi pertama di Malaysia yang menawarkan program diploma senireka grafik (Diploma in Graphic Design). Dinaiktaraf ke taraf kolej universiti pada tahun 2017. Terletak di Petaling Jaya.

Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS) ialah sebuah institusi pengajian tinggi islam milik penuh Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) yang ditubuhkan di bawah akta IPTS 1996. Ditubuhkan secara rasmi pada 15 Februari 1995.